Реални сусрети

У понедељак 16.12.2013. у одељењу 7/3 гост на часу

енглеског језика је био господин Кристофер Петрович,

новинар и путописац из Вирџиније, Америка. Ученици 7/3 су

разговарали са њим о његовом занимању као и о томе како

му се допада боравак у Нишу. Часу су присуствовали и

чланови Вршњачког тима за ПО и наставнице Марија Крстић

и Ана Живковић.

2013-12-16 17.52.19

****************************************************************************************************

12.02.2014. нашу школу је посетила новинарка из Немачке, Габријела Рзепке,која је правила репортажу о активностима нашег ПО тима, па је Вршњачки тим искористио њено присуство да се на немачком језику распита о занимању НОВИНАР.

****************************************************************************************************

У четвртак 20.02.2014. седморо ученика наше школе су у пратњи психолога Снежане Шундрић и наставнице Ане Живковић посетили Завод за васпитање омладине у Нишу. Овој нашој ПО акцији су се придружили и ученици ОШ „Сретен Младеновић Мика“ са психологом Слађаном Голубовић, ученици ОШ „Мирослав Антић“ са психологом Аном Миленковић, ученици ОШ „Вук Караџић“ са наставницом Весном Ђокић и ученици ОШ“Радоје Домановић“ у пратњи социјалног радника Весне Стојановић. Домаћини су нам били Војкан Станојевић и Сања Живковић , који су нас провели кроз павиљон и  ближе нам објаснили своје занимање – СПЕЦИЈАЛНИ ПЕДАГОГ – ВАСПИТАЧ.

page1

*************************

У четвртак 20.марта 2014. чланови Вршњачког ПО тима и ученици 6.разреда

су у пратњи наставнице Весне Станојевић,

посетили ОШ “Душан Радовић”

која је организовала Сајам старих и дефицитарних занимања.

*************************************

Ученици 8.разреда из Горње Врежине су у пратњи свог одељењског старешине – Радмиле Динић ,

посетили медицинску амбуланту и предшколску групу у Горњој Врежини

и ближе се упознали са занимањима ЛЕКАР и ВАСПИТАЧ.

20140404_102913

20140404_103209

*********************************

У оквиру Реалних сусрета програма ПО, група ученика 8. разреда Основне школе ,,Чегар” у пратњи чланица ПО тима Данијеле Максимовић, Снежане Шундрић и Весне Станојевић, посетила је Народно позориште у Нишу. Ученике су кроз позориште провели домаћини – Данијела Ивановић и глумац Александар Михаиловић. Било је право уживање упознати се са историјом позоришта и видети како позориште изгледа ,,са друге стране”. Ученици су имали прилике да завире у гардеробу и виде костиме, прошетају испод и иза сцене, уђу у шминкерницу и разговарају са шминкерком, виде како функционише осветљење и распитају се како изгледа посао запослених у позоришту. Прича је била проткана анегдотама из глумачког живота, те је једночасовно дружење пролетело. Љубазни домаћини поклонили су ученицима карте за представу ,,Виолиниста на крову”. Ова активност, подстакла је остале ученике и наставнике у школи да посете позориште, па су више од педесет ученика и наставника ОШ ,,Чегар“ у уторак, 15. 4. 2014. уживали у представи ,,Виолиниста на крову“

Више фотографија погледајте у овом АЛБУМУ.

DSC_0009

DSC_0010

 

__________________________________________________________

У уторак, 15. априла, у оквиру Реалних сусрета програма ПО, дванаест ученика 7. и 8. разреда Основне школе ,,Чегар“, у пратњи наставница Данијеле Максимовић и Весне Станојевић, посетили су Дом здравља у Нишу. Домаћини су ученике најпре упознали са радом лекара опште праксе, а затим су обишли картотеку, превентивни центар, педијатрију, саветовалиште за младе, лабораторију и физикалну медицину. Ученици су могли да разгледају ова одељења и разговарају са запосленима о њиховом занимању, каријери и радном дану.

DSC_0001

DSC_0007

Остале фотографије погледајте у овом АЛБУМУ.

*************************************

У уторак 15.априла 2014. гост на часу историје у 8/1

био је Небојша Дамњановић, кустос Историјског музеја Србије у Београду. (http://www.imus.org.rs/)
Он је путем Скајпа разговарао са ученицима о поставци музеја а затим и о свом занимању и детаљима везаним за посао кустоса.

Видео запис овог разговора можете погледати овде.

 

 

**********************************************************

Чланице тима за ПО Весна Станојевић и Снежана Шундрић обишле су 7. Међународни сајам образовања ,,МОЈА КАРИЈЕРА-МОЈ ИЗБОР“, који је 11.и 12. априла одржан у две сале Дома Војске у Нишу.Преко 40 високих школа и најуспешнијих приватних и државних факултета из Ниша, Србије и иностранства, презентовало је понуду најмодернијих видова образовања, а била су организована и пратећа дешавања – бесплатне креативне радионице, презентације факултета, промоције књига…За ученике ОШ ,,Чегар“ прикупљен је материјал у виду постера, каталога, лифлета и другог рекламног материјала, који је изложен на ПО табли у холу школе.

page111

****************************

У среду, 16. априла 2014. године од 12:00 – 14:00, чланови вршњачког тима ПО ОШ ,,Чегар“, у пратњи наставнице Весне Станојевић, присуствовали су трибини и сајму под називом:„(Пред)узми посао на време“ -промоција ученичких компанија, у Регионалниом центру у Нишу. Ученици су разгледали производе ученичких компанија у холу Регионалног центра и слушали занимљиве презентације најуспешнијих нишких школа које развијају ученичко предузетништво.

page

Остале фотографије погледајте у овом АЛБУМУ.

*****************************************************************

24.04.2014.

Поводом Дана девојчица , 10 девојчица из осмог разреда у пратњи Данијеле Максимовић, посетило је полицијску станицу Пантелеј и упознало се са свакодневним радним обавезама нашег школског полицајца Лидије Шикић.Поред Лидије децу је са својим занимањем упознала и њена колегеница ,вођа смене Маја Славковић.Девојчице је занимало школовање за полицијски посао,услови рада,ризик који носи овај посао,сарадња са колегама,мушкарцима.У веома пријатној атмосфери,опуштеном разговору девојчице су оснажене да бирају занимање које желе,да се радом и учењем може бити веома успешан и у занимањима у којим још увек има мало жена.

 

*********************************

24.04.2014.

Данас је гост у нашој школи био господин Владимир Крстић -Лаци, ликовни уметник – цртач стрипова.Ученицима је приближио технике цртања,пропорцију,композицију,перспективу.Причао је деци о свом уметничком путу,од почетка каријере до данас.Показао им је стрипове које данас ради.Говорио је о сарадњи са агентима и издавачима у Француској и Италији данас, о некадашњим стриповима и стрип цртачима код нас ,о процесу настанка стрипа,од идеје до изласка из штампе.Саветовао је децу да уче,негују свој таленат , стекну широко образовање које ће им обезбедити шансу да постигну успех у будућем раду.

 Још фотографија погледајте у овом АЛБУМУ.

**********************************************

24.04.2014.

Десет дечака, ученика 8.разреда Основне школе ,,Чегар“, у пратњи наставница Јелене Швраке Ћирић, Весне Станојевић и Биљане Николић, посетили су Вртић ,,Wonderland“ у Нишу. Посета је организована у оквиру реализације програма Професионална оријентација, а поводом 24. Априла, Дана девојчица када се девојчице упознају са нетипичним женским занимањима. Тим ПО Основне школе ,,Чегар“ одлучио је да на исти дан организује и упознавање дечака са нетипичним мушким занимањем као што је занимање васпитач у вртићу. Дечаци су уживали у дружењу са малишанима који су били одушевљени посетом и спремни да покажу своја знања и вештине. Васпитачице су говориле о путевима своје каријере и послу који обављају. Посебно су истакле колико је важно волети тај посао и бити креативан у смишљању активности. Дечаци су сазнали да занимање није искључиво женско, као што влада стереотип. За ово занимање опредељују се и мушкарци и веома су успешни у њему, а неки примери из праксе сведоче да малишани боље слушају васпитаче него васпитачице.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Још фотографија погледајте у овом АЛБУМУ.

*****************************************************************************

У среду 14.маја 2014. организовани су реални сусрети са експертима у нашој школи.

Ученици су имали прилику да кроз опуштен разговор сазнају све што их је занимало о занимањима:

– банкар

– медицинска сестра васпитач

– економиста

– фризер

– грађевински инжењер

– војно лице

 

Овим путем се захваљујемо Мирјани Трајковић, Валентини Димитријевић, Наташи Стојановић, Љубомиру Маринкову, Далибору Марићу, Мирјани Јончић и Виолети Бачић, што су одвојили своје време да одговоре на питања у вези са својим занимањима.

Фотографије можете погледати у овом АЛБУМУ.

**************************

Eкипа сниматеља из Лондона, из компаније SKYPE, били су наши гости у понедељак и уторак 9. и 10.јуна 2014. па смо искористили њихово присуство да урадимо још један интервју везан за ПО. Маркус и Бредли су након снимања одговарали на питања у вези са својим занимањима – Маркус је редитељ/сниматељ, а Бредли је уметнички директор у Скајпу задужен за рекламе.

HPIM0664

 Још фотографија погледајте у овој ГАЛЕРИЈИ.

2 comments on “Реални сусрети

  1. Повратни пинг: Дан девојчица/дечака – 24.04.2014. | ОСНОВНА ШКОЛА "ЧЕГАР"

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s