ПО у школској 2014/2015.

У овој школској години, у ПО радионице су укључени сви ученици 7. и 8. разреда .

7. разред – 104 ученика (53 дечака и 51 девојчица)

8. разред – 93 ученика (66 дечака и 37 девојчица)

02


Ове године смо у ПО укључили и ученике млађих разреда који се са светом занимања упознају на часу одељењског старешине где њихови родитељи представљају своја занимања.

У понедељак, 24.11.2014. године, одржан је угледни час на часу одељенског старешине у оквиру реализације програма пројекта Професионалне оријентације са темом „Професија“, наставном јединицом „Наш гост – професија – занимање“.

Час је одржан за време 5. часа у периоду од 17:00 до 17:50 у одељењу IV3. Реализатор часа: професорка разредне наставе Маја Миленковић.

Часу присуствовали и учествовали у његовој реализацији 4 родитеља ученика: адвокат Саша Пејчић, докторка Александра Митић, медицинска сестра Габријела Васиљевић и геометар Ненад Петковић.

Присуствовало 25 ученика одељења, психолог школе Снежана Шундрић и 6 наставника и то: професори разредне наставе Светлана Петковић, Владица Стојановић и Бојана Пешић, професорка историје Данијела Максимовић и васпитачица Марија Јовановић.

Извештај са овог часа погледајте ОВДЕ.


У среду 25.марта 2015. у нашој школи је одржан Регионални ПО састанак коме је присуствовало 38 учесника, представника основних и средњих школа из Ниша, Блаца, Алексинца, Пирота. На састанку су представљена ПО постигнућа БОШ и МОШ школа а најављени су и Сајмови образовања који ће се одржати у априлу. Учесницима је понуђена сарадња са привредом и предузећима која желе да отворе своја врата основцима и буду им домаћини за реалне сусрете.

Регионални састанак је водила регионални координатор Маја Светозаревић. Осим МОШ школа Чегар и Сретен Младеновић Мика, присутни су били представници и БОШ школа Учитељ Таса, Вук Караџић, Ратко Вукићевић, Први мај-Трупале, Добрила Стамболић-Сврљиг, Вожд Карађорђе, Бранислав Нушић-Доња Трнава, Бранко Миљковић, Стојан Новаковић-Блаце, Јастребачки партизани-Мерошина, Д.С.Лазаревић-Бабушница, Ј.Ј.Змај-Алексиначки рудници, Стојан Новаковић-Трњане, Свети Сава-Пирот, Стеван Синђелић – Каменица,Ћеле Кула, Бранко Радичевић. Представници МОШ и БОШ школа су презентовали своја досадашња постигнућа, новости и најавили предстојеће догађаје и акције .Састанку су присуствовали представници средњих школа, Медицинске школе Др.Миленко Хаџић, Машинске школе, Уметничке школе, Електротехничке школе Мија Станимировић, који су обавестили основне школе о терминима Отворених врата, новим образовним профилима, припрема за пријемни (уметничка). Обавештења о предстојећим Сајмовима образовања и каријере презентовали су представници Националне службе за запошљавање и агенције Едука.


У понедељак 30.03.2015. ученици 8. разреда су посетили посетили Гимназију „Бора Станковић“ у оквиру манифестације „Борини дани“.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

ПОНЕДЕЉАК, 30.03.2015.
„ТО СМО МИ…“ – Презентација школе
13:00 – кабинет 22
•    Квиз Kahoot! „БОР{Б}А“
од 16:00 до 18:00 у холу школе
•    Експерименти из математике, хемије, физике, биологије…
•    Представљање смерова


HPIM3488У понедељак 06.априла 2015. група ученика петог, седмог и осмог разреда је са наставницама Данијелом Максимовић, Весном Станојевић, Биљаном Николић и Аном Живковић, посетила Народно позориште. Ученици су разговарали са запосленима а имали су могућност да виде и простор иза кулиса, шминкерницу, радионицу за шивење костима и простор за чување сценографије.

pagepage2

Још фотографија погледајте у овом албуму.


У уторак 07.04.2015. на родитељском састанку ученика 7. и 8. разреда одржане су ПО радионице са родитељима.

pageРадионица за 7. разред – АУТОПОРТРЕТ

page1Радионица за 8.разред – ЈА ЗА 10.ГОДИНА


Поводом Дана девојчица група девојчица Основне школе ,,Чегар“ у пратњи психолога Снежане Шундрић, упознала се са нетипичним женским занимањем – васпитач у васпитно-поправном дому. Девојчице су угостили и са занимањем их упознали васпитачи Завода за васпитање омладине у Нишу – Сања З. Живковић и Војкан Станојевић.

DSC_0640-1 DSC_0641DSC_0639


У уторак, 25. 8. 2015. Одржан је семинар програма професионалне оријентације ,,Родитељи – подршка деци за доношење одлуке о избору школе и занимања“. Семинар је акредитовао Завод за унапређивање образовања и васпитања и налази се у Каталогу програма стручног усавршавања запослених у образовању под редним бројем 125. Ауторке и водитељке семинара биле су Соња Ђорђевић Петровић, наставница српског језика у ОШ ,,Сретен Младеновић Мика“ и Весна Станојевић наставница српског језика у ОШ ,,Чегар“. Обуку је прошло 30 учесника. Семинар је протекао у позитивној и радној атмосфери. Учесницима су презентовани примери из праксе, а потом су учествовали у радионицама које помажу наставницима да оснаже родитеље за помоћ деци при доношењу одлуке о избору школе и занимања. Учесници су на крају обуке израђивали планове за имплементацију наученог. Од учесника се очекује да пошаљу повратну информацију о примени наученог у пракси, као и да поделе своја искуства и примере на вики страни МРЕЖА ПО ШКОЛА.

page

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s