Рециклажа – Огледни час – март 2011.

Одељење IV-4 је са својом учитељицом Бојаном Пешић, почетком марта 2011. организовало огледни час са темом „Рецилкажа“. Часу су присуствовали и родитељи ученика који су били активни учесници у реализацији, а гост им је био и дечији песник Русомир Арсић.

Кроз образовање најмлађих из екологије остварује се заједнички циљ – да очување животне средине постане приоритет у животима свих чланова друштвене заједнице. Ово је нов начн приступа настави у коме су родитељи активни учесници, а са циљем да настава на најбољи начин буде прилагођена деци. Деца су на часовима „Чувара природе“ доста научила о заштити животне средине и свог окружења и потрудила се да и својим родитељима објасне и укључе их у заједнички пројекат.


Тако су се на паноима нашли прави уникатни ручни радови које су деца направила заједно са својим родитељима. „Ове лепе таписерије и украси су дела наших малишана, а све је направљено од остатака старих материјала који више нису у употреби, а чиме су добили сасвим нову примену.“ – истакла је учитељица Бојана.

 

Стиховима „ми чувари природњаци, нисмо само мали ђаци, знамо шта је проблем света, загађење свима смета…“ ђаци су почели час.

Прва група је од старог папира из старих часописа правила нову играчку – лутку. Једни су секли стиропор у облику девојчице, други јој правили хаљиницу и косу, направљено јој је лице и тако је нова играчка била готова.

Друга група је од пластичних кеса разних боја правила цветиће којима су обрадовали своје маме и баке за 8.март, Дан жена.

Трећа група је правила сапуне интересантних облика и боја. Они су остатке старих истрошених сапуна изрендали и уз помоћ родитеља их истопили на решоу. Истопљене сапуне су излили у калупе за колаче и украсили шљокицама и перлицама.

Четврта група ученика је од старог новинског папира правила папир за цртање и сликање. Они су исцепкали стари папир на ситне комадиће и потопили га у врућу воду. У стари плех су исекли мрежицу за комарце истог облика па су смесу распоредили да се оцеди од воде. Након сушења, папир се лако одваја од подлоге и спреман је за уметничке креације.

 

Ученици су поручили свима да ће наставити да рециклирају и да отпад треба прерађивати и опет користити јер на тај начин чувамо природу од загађења.

Постави коментар